• +48 571 238 017
  • Kontakt

    Pozostańmy w kontakcie!X

    ZOSTAW WIADOMOŚĆ

    Wysyłanie wiadomości. Proszę czekać...

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości! Odezwiemy się wkrótce.

    Wystąpił problem w wysyłaniu wiadomości. Spróbuj ponownie.

    Wypełnij wszystkie pola przed wysłaniem wiadomości.

NOWOŚCI

Zdrowotne właściwości awokado

Przez fitteam | W AKTUALNOŚCI | on Kwiecień 12, 2016

Tłuszcze zawarte w awokado w połączeniu z potasem skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Co ciekawe beta-sitosterol zawarty w jednonienasyconych tłuszczach, obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi. Awokado polecane jest dla osób zmagających się z miażdżycą. Zalecany kobietom w ciąży kwas foliowy w profilaktyce wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu, najlepiej spożywać w formie naturalnej.

Zatem awokado również znajduje tu zastosowanie. Zawartość błonnika zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, co można wykorzystać w diecie osób zmagających się z cukrzycą typu II. Witaminy E, A i C to cenne przeciwutleniacze, które pomagają w walce ze starzeniem organizmu. Istnieją badania wskazujące na przeciwnowotworowe działanie przeciwutleniaczy. Jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu jest awokado.

Ten cenny antyoksydant wspiera pracę wątroby, a także funkcjonowanie systemu nerwowego. Usprawnia nasz system immunologiczny. Poprawiając zdolność wchłaniania substancji odżywczych, dzięki zawartym enzymom, awokado polecane jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka i jelit.

Artur Barankiewicz
Trener personalny Fit Expert Gym

Brak komentarzy do "Zdrowotne właściwości awokado"

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

COPYRIGHT FITEXPERT 2017. WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE